Pages

Monday, December 31, 2012

new year new hope


Tanah Lot, Bali
Honeymoon 2012

hye and Assalamualaikum. tik tok tik tok dah pun nak masuk tahun 2013. Alhamdulillah still lagi bernafas di muka bumi ini dan juga memberi ruang kepadaku untuk menghargai nikmat-Mu ini Ya-Allah. please be grateful what you have in this life. hari ini hari cuti saya seperti biasa off day. rainy and gloomy day. pada hari terakhir tahun 2012 ini saya telah berjaya memotong rambut panjang yang telah beberapa kali tertangguh entah bila nak potong. last potong? Ogos 2010 huehue sebab? frust menonggeng =p

lately ni saya terfikir nak sambung belajar abroad. kat mana? of course UK! it is been everyone's dream okay. tipulah kalau tanya nak pergi belajar mana dia akan jawap kat negara sendiri je. unless dia tu seorang homesick. but not me ehem kekadang je homesick pastu meroyan hihi. rindu nak pergi merantau setelah 2 tahun duduk dendiam di dalam Malaysia. seriously tetiba rindu nak pulun tesis meskipun takkan suka saat dan ketika itu. semangat ini datang tetiba apabila my own bff said he is going to apply scholarship to pursue his master degree in UK. tapi tarikh tutup 20 Januari 2013. masalahnya di sini adalah kena secured tempat dulu and then baru boleh apply. sobs sobs. IELTS tu boleh tolak ketepi dulu yang penting secured tempat di universiti pilihan. plus course pilihan saya tak perlukan IELTS dan boleh ambil 1119 tapi fikir-fikir takpelah sacrifice sket.

eh saya nak struggle sambung PhD ke? tu hanya akan menjadi kenyataan jika saya berjaya masuk ke mana-mana IPTA menjadi lecturer. sekarang ni pun tengah menunggu jawapan. tahun ni apply UiTM pun failed untuk ke 2nd stage. ada hikmah ada hikmah. so I have decided to go on my 2nd master degree, more valuable in sya Allah. saya still berpegang if Allah sudah membuka jalan yang baik untuk kita, in sya Allah dipermudahkan. so sekarang ni sedang berkira-kira nak sambung ke universiti mana. Ada 4 pilihan - Birmingham, Glamorgan, Plymouth and Louborough. hehe UK tu bohhh eh ye ke ni? semoga dipermudahkan, amin :)

jealous juga tengok kengkawan rapat further study kat oversea. my bff, Hana further ke Plymouth doing her MPhil and PhD. sekarang ni tengah ber-boxing day di London. okay jealous. my close friend, Ajlaa furher ke Exeter doing her PhD. yang ni saya serious tabik spring! you got my respect dear! dia struggle juga pulun habis untuk capai cita-cita dia nak sambung study ke UK dengan usaha sendiri. takde scholarship okay. based on MARA loan almost half a million. tu baru sponsor diri dia sendiri. tak termasuk her husband and a little princess. may Allah ease your journey there :) ni memang betul-betul membakar semangat diri ini untuk struggle dan pulun. kalau Hana dan Ajlaa berjaya, kenapa tidak Shahira? saiko tak ayat? huhuhuhuhu.

till then, tata!

p/s: sebenarnya nak update review pasal wedding tapi tunggu lah dulu. leceh lak nak kena upload gambar =p


4 COMMENTS:

nina asri said...

kita pun seronok tengok kawan kawan yang study oversea.sambil study sambil melancong negara orang hehe.
doakan kak sha berjaya! :)

dayah said...

tahniah..slmt pengantin baru. bagusla nak belajar lagi tinggi ada kebolehan dan kemampuan tu insyaallah :)

Aqilah Rohizad said...

All the best for everything. Tukar kerja baru, sambung belajar and blessed marriage. InsyaAllah..

Anonymous said...

salam,

yang tarikh tutup 20january tu scholarship ape eh? sy pun tgh cari scholarship ni.

thanks a lot.