Pages

Tuesday, July 6, 2010

opinion?




print screen from Rina Salleh fanpage

I just gave my comments & opinions
but then I think her comment is TOO defensive
I am not perfect too sis but then your comment is SO unwisely
for me your comment is to defend yourself
but not to quote me any reference from any hadith to prove
"that is acceptable"
not just gave me any random comment like that

wise people think then act
wisely
but not act then think
wisely

I think...

forgive me if you think I am wrong
because people always said
"Don't judge a book by its cover"
and
"Who are you to judge me, you even don't know me"

so in this case,
I did not judge in what you are doing
I just gave an argument
and
why people cannot accept an argument?
because they know what they are doing?
because they know that they can say
"you are not perfect either so do not judge people"
*sigh*


btw
you are not my idol anymore



xoxo


wallahualam...

35 COMMENTS:

LORD ZARA 札拉 said...

takpe dear.

U just gave your opinion, which is true.

chill. XD

.ieLah. said...

betul cakap zara..

takpe la sha, uve done ur part.
and yang penting, yang atas tu lebih tahu niat Sha, bukan untuk mengaibkan sesiapa, rite?

:)

Shahira said...

:)

i just gave a comments rite?
bkn nak kutuk2 die ke ape.
but then the way the comment back tu aihhh.
mmg rasa geram tp nak buat cmne.
:) :) :)

a.m.n.i.n.a said...

=)
sometimes org tu cuba mengelak drpd hakikat sebenar. sebab tu mereka terlebih "defensive".

Shahira said...

yeah maybe.
she's not supposed to give a comment like that, i think.

YaMie said...

xpe sha, at least u've give ur opinion n segala kemusykilan yang mungkin timbul. die pun realize bout this matter. hal lain2 biar die pikir sndiri. mmg kite xpatut hukum orang esp kalu kite xkenal die. mungkin die ada reason die sendiri. ape yang penting....KERJASAMA!!! opss terover hehehe. kite sbgai muslimah ikut jela cara camne yang SEPATUTNYA kite tutup aurat

Shahira said...

hehehe thanks sis for ur opinion :)
saya pn rs saya ckp terlalu open kot pasal ni.
tak pepasal die mcm marah je kat saya.
uhu xde niat pn cmtuh.

Drunbella Khoo said...

selalunya kan cik sha, yang dok membantah tu lah yang sebenarnya selalu buat.
hee.
depa taw jak depa salah.
umpama menegakkan benang yang basah.
gigih nak pertahan benda yang salah.
mintak-mintak kita dijauhkan dengan benda2 yang macam neh ya cik sha.
:)

Shahira said...

umm.
myb sis rina tu ingt i nak menabur pasir dlm periuk die kot.
hny die je yg tau ape yg die buat bak kata tuan empunya diri.
kita just bgtau/komen je.
tp die duk pertikaikan benda2 yg lain so...
xleh nak cakap ape lg.

dDhAsNidAr said...

berfesyen bleh,tp jgn smpi langgar halal haram.
i support ur comment~
ngehehehe

btw,nobody perfect!

.:SeSwEeT LaVeNdEr :. said...

biasela tu sha...u just bg koment je pn..tp die hangin sbb trase sha komen kt tmpt sumeorg bleh bace...die trase mcm sha mengaibkan diela..wateverla die nk pk apepn..janji sha dh tunaikan tanggungjwb menegur sesama Islam....the rest...bia Allah yg tentukan...chill up k =)

btw...die pn bukan idol i jugak.hehe

Shahira said...

thanks for ur comment sis ddhasnidar.
:)
tak salah utk membetulkan persepsi org2 kita pasal mende ni eventhough kita pun tak perfect mana.
right?
hanya Dia je yg tahu.

Shahira said...

yeah that's right anis.
sapelah sha ni kan.
die tu famous so ape yg die buat tu org pantau/tgk.
entah tatau nak ckp cmne actually.
terasa dgn dia punya comment.
an educated ppl can say like that.
so di mana respect sha kat situ?
mudah melatah.

Anonymous said...

True that menegur yg salah is the right thing to do... in fact, it is a great thing to do...
i'm so sorry if you feel offended... but i think the way you've done it might be wrong..

Not all people have the same way of thinking...

Generally, org boleh terima argument... kalau argument tu ditujukan with a respective way...

instead of saying "bukanke haram ... or bagi saya haram"
how bout change it into...

"Dengan pemakaian sanggul tinggi, bukanke ia seolah2 menampakkn fitrah wanita trsebut yg mempunyai rambut panjang... Adakah ia masih boleh diterima?"

Prkataan 'masih' yg digunakn seolah2 menguji pemikiran pihak yg brkenaan kerana ia seolah2 mengatakan yg "Pemakaian sprti itu seolah2 mnmpkkn fitrah. Adakah pihak brkenaan akn mmbutakn mata sahaja dan menghalalkn perkara yg tidak sepatutnya?"

That way, you can express you opinon by getting her to think by herself so that she can respond to ur question with her opinion...

I think in this way, the argument can be started without any hard feelings, don't you think?

Respon pihak yg berkenaan terhadap soalan anda yg akn menentukan anda patut teruskn atau tidak argument tu. If jwpn dy seolah2 dy menghalalkn prkara yg tidak spttnya dilakukan, saya rasa anda seharusnya faham bahawa teguran anda tidak akan memberi apa2 kesan.. Sbg tindakn seterusnya, anda patut memberi pendapat anda, memohon maaf dan hentikn argument trsebut sebelum ia menjadi satu isu yg lebih besar krn prgaduhan antara saudara dalam islam tidak digalakkn kan...

again, sorry if you feel offended. Take this as an experience for you. You should keep up with the good work ya know... But yeah, with a more respective manner of course.. ^__^

Hope u have a nice day...
C ya ! ;p

Shahira said...

yeah thanks anon.
i da pun minta maaf spt yg anda dpt lihat pd print screen tersebut.
:)

kita sama2 manusia sering melakukan kesilapan.
saya dah tatau nak komen cmne menda ni sb hanya yang arif bijak pandai je boleh memberikan fatwa/hujah.

shiela-suka-suki said...

menyanggul rambut sampai jelas kelihatan bonggolan.apabila dilihat oleh bukan mahram, jelas mereka menggambarkan kita mempunyai rambut yang panjang.apabila dibayang,maka berdosalah mereka dan juga kita.
along rasa dalam harian metro tu, mereka petik kata Dr mashitah.dia kata boleh menyanggul tinggi bak gunung everest selagi menutup aurat.huhu.ustazah moden.tudung dh tak tutup dada dah.sama2la kita baiki diri kita.

Anonymous said...

hi..
sy setuju dgn pendapat Anonymous kat atas nih bl kat statement "Generally, org boleh terima argument... kalau argument tu ditujukan with a respective way..."
tp dr segi rina komen pon sy tak bape suka mcm nk defend diri sendiri..mmg btol kalu nk bersanggul tak salah..tp cube tgk fesyen n pemakaian mereka2 skrg ini..adekah pemakaian tudung yg menutup dada? kbyakan yg memakai tudung/selendang fesyen mcm tuh sumenye tak menutup dada even rina sendiri..jadik knp nk kisah tntg org yg memakai tudung tp berlengan pendek n sume2 tuh?..pkai inner tp menarik inner hingga menampakkan siku..apa kes?Sy ingt rina ni seorg yg lemah-lembut n tp dr segi komen yg diberi..wow!its like..unbelieveable..
Renung-renungkan..dan selamat beramal.. cheers!

rina said...

syira,

thx. teguran tu perlu. apa yg atas ni tulis semua pendapat peribadi. saya sokong teguran membina terutama untuk membentuk dalaman ke arah yg lebih baik memang bagus. seperti anonymous diatas, teguran perlu berhemah. mungkin ada cara lain yg lebih sesuai selain cara ini.

tapi komen tu dibaca semua yg melihat. bukan ke boleh menyebabkan org yg tak terfikir turut terus menjatuhkan hukum ketas mereka-meraka ini? terus mereka mempunyai pandangan yg lain? dan secara tak langsung mengaibkan. cth terdekat, pandangan diatas yg kata "ingatkan rina lembah lembut tapi rupanya... etc" dan bukan bermaksud rina bersetuju dengan perlakuan yg jelas salah. Takut terjadi perselisihan lain kalau salah cara menegur nanti walaupun hati tak bersetuju.

Syira, mereka ni ada yg rina kenal rapat. ada yg nak berubah kearah yg lebih baik. tapi dalam proses tu kita mungkin tak dapat lari dari melakukan kesilapan dan untuk berubah bukan mudah. rasanya syira pun faham. biarlah sikit2 tapi penuh ikhlas dan perubahan itu kekal dari terus berubah tapi kemudian diri tak dapat menerima perubahan tu.

defensive. maybe a lil bit sebab nak menjaga perasaan semua. termasuk yg membaca. bukan bermakna setuju dan menghalalkan apa yg haram. sesungguhnya banyak lagi kelemahan diri yg perlu diperbaiki. yg perlu belajar. yg perlu diubah. tapi ia perlu datang dengan penuh keikhlasan agar perubahan tu berkekalan. kan?

syira, sebagai seorang yg matang tentu syira faham. jika perkara ini terjadi pada syira. mungkin dalam situasi lain. perkara lain. tapi Syira berada dalam kedudukan yg sama dgn rina atau mereka yg terlibat.

Some day u'll know. Kadang-kadang bukan mudah nak cakap. Ada yg perlu disimpan lagi2 bila setiap perilaku diperhatikan.

Apa pun Rina faham teguran tu ikhlas.


Love,
Rina

Anonymous said...

agree with 1st n 2nd anoymous... cara menegur yg salah boleh mencetuskan konfrontasi. ada baiknya jika cara menegur secara halus dan berilmiah. cth spt teguran terus ke inbox beliau...

teguran terus ke inbox mungkin tidak mengaibkan, atau mencetuskan konfrontasi...

sesuatu spt ini
"tepuk dada tanya selera."
and
"sis boleh del if u want."
spt tidak manis, krn ia boleh dirujukkan / tercondong kpd sesuatu yg dipanggil "sarcasm".
mungkin lebih elok dan manis jika anda sndiri yg delete... oh, bukan lebih elok, tetapi sgt elok...

then, post entry "opinion?" juga mungkin lebih baik jika anda tidak menonjolkan sumber, tnya pndapat tentang isu sahajaadalah sgt bagus. tidak perlu menonjolkan sumber (print screen from Rina Salleh fanpage) krn ia kelihatan spt anda bukan membincangkan sesuatu isu, tetapi lebih kpd sesuatu spt "forum perang minda"

bukan ke lebih cantik jika entry "opinion?" mengetengahkan shj isu spt (excuse me 1st anonymous, i used ur word~)

"Dengan pemakaian sanggul tinggi, bukanke ia seolah2 menampakkn fitrah wanita trsebut yg mempunyai rambut panjang... Adakah ia masih boleh diterima?"
"ok friend n blogger what's ur opinion? what do u think? let's discuss (ala2 MUET lol)

yes, you already ask for an apologize, but what happen in here? looks something like u're in psychology war room and said "hey! i hate ur comment! see? i've backup! i won!"

kindly perbetulkan keadaan dan bertindak "neutral" supaya ia kelihatan lebih elok dan manis.

btw, credit to miss/mrs/ma'am shahira for concern about modern muslimah. ssh nk jumpa muslimah yg alert mcm anda zaman sekarang~ b-_-d

fyi i'm man, not a wise man... i don't even know rina and you. but this entry looks weird. so i'm just doing like ur said "in this case,I did not judge in what you are doing.I just gave an argument" but i rather not use word "argument", sounds better if i used "i just gave an opinion". so i've quoted ur entry title "opinion?"

*sorry for any inconvenience -_-v

Shahira said...

byk btol anon bagi comment.
yes tu my mistake lah kan.
daripada segi memberi comment tu mmg saya tak patut tulis cmtu.
tak pernah memberi kritikan yang membina dalam erti kata sebenar dengan penuh berhemah dan berhati-hati dalam penulisan.

nway thanks for visiting my blog.
i'm done doing my part.
assalamualaikum...

Anonymous said...

salam.

hi shahira.

adakah anda ikhlas dalam meminta maaf n mengaku kesilapan anda?

sepertinya tidak.

kenapa?

"i da pun minta maaf spt yg anda dpt lihat pd print screen tersebut."

tp keliru dengan motif penulisan yg ni. untuk apa?

btw argument anda sangat membina. terima kaseh untuk itu.

tapi seakan lebih dihormati argument tersebut jika anda juga tau haramnya jika kita tidak menutup aurat. dalam erti kata lain mengikut perintah Allah dan anda juga mempraktikkan hadith tersebut. anda tahu maksud sy. kita suma sama-sama berubah menjadi yg lebih baik agar mendapat berkat dalam hidup ini dan ia sbagai harta kita di akhirat nanti. InsyAllah.

*i just gave an argument n opinion*

regard,
fara. :)

Shahira said...

"no heart feeling"

salam anon.
yes i ikhlas.
kenapa?
nak mempertikaikan lagi keikhlasan i meminta maaf?
benda ni da berlarutan daripada sanggul tinggi kepada cara i comment etc.
so the best thing is?
lihat sahaja dan comment dalam hati.
sorry dear.
i memang jenis outspoken & tatau macam mana nak cakap berlapik.
tatau nak cakap tu kelebihan atau kekurangan?
kelebihan? menghindarkan diri daripada menjadi manusia plastik & hipokrit.
bagi i if nak kritik i secara berdepan itu lagi baik.
kekurangan? tu tak dinafikan mesti ada segelintir yang terasa hati dengan percakapan/penulisan i.

thanks for ur argument fara.
:)

izzabelle said...

wow wow..hangat la entry ko kali ni sha.:)

btw sha aku da knal ko lama n paham cara ko mcmana.

bagi aku, tak perlu tuding jari kata komen ko salah, or slh pihak satu lg too defensive.semuanya terpulang kepada penerimaan kite tuh.

ape pun, just be fleksibel. komen dengan berhemah, defend pon dgn berhemah. so org takkan judge kita macam2.. take it positively. kita kan manusia yg kdg2 alpa. so bersyukur lah kalau ada yang meremind kite tu kan? ;p

oh2 psl sanggul tu, aku ase semuanya berbalik kpd niat. ape niat kita nak pakai sanggul2 tinggi tu? gadis melayu tanpa sanggul tinggi pun memang da cukup cantik kan?

tq..wallahualam

Anonymous said...

i do agreed with all the Anonymous opinions...and to izaabelle..sy setuju dgn statemnet nih
"oh2 psl sanggul tu, aku ase semuanya berbalik kpd niat".tp,Niat tidak menghalalkan cara ok..saya tahu bile kite pkai sanggul tinggi2.n berpakaian lawa2(tambah-tambahan bg org cantek)..org2 sekeliling puji..kdg2 menimbulkan sedikit sifat riak..apa motif pkai sanggul tinggi2 kalau bukan untuk melawa di depan bukan mahram kita?Berdosa rite?
sy rase kalu ikt sanggul biasa ja(bg yg berambut pnjg) pon dh elok..kdg2 bile kita lihat sanggul yg terlalu tinggi..kelihatan agak melampau2..

sy tgk dlm fb nih sume wanita2 nih terlalu berlumba2 untuk kelihatan cantik dan lawa supaya sama taraf..

ape yg penting kat sini..ikutla syariat berpakaian bg seorg muslimah yg telah ditetapkan oleh Allah..(blh rujuk blog Ustaz Zaharudin)


KITA JGN MEMANDANG KEPADA SIAPA YG MENEGUR KITA SEBALIKNYA LIHATLAH KEPADA APA YG DITEGURNYA..

waalahualam.. :)

Anonymous said...

shahirawati, terkadang kita tak boleh terlalu lantang menyuara kan apa2 sebab tak semua org boleh terima..
macam kamu tak boleh terima org lantang menyatakan apa2 mengenai kamu..
bukan kah lebih baik berdiam dan meneruskan kehidupan sendiri tanpa perlu over expose?

Anonymous said...

APA YG PENTING KAT SINI..... adalah NIAT KITA DAN APA YANG KITA PAKAI JANGANLAH NAMPAK SECARA BERLEBIH-LEBIHAN SEHINGGA BOLEH MENIMBULKAN RIAK DAN BOLEH MENGAKIBATKAN PERKARA YANG BERTENTANGAN DENGAN AGAMA.
(cth:pakai sanggul yg over gile tinggi)

niat tidak menghalalkan cara
mana ada wanita yang berpakaian cantik2 tp niatnya hanya utk diri sendiri @ suami..
ada tu kt umah kemain selekeh, kt luar umak aii..
(tmbh2 perempuan yg sudah berkawen..apa motif pakai lawa2..tgkp gambaq n tempek kat blog n fb????..kecantikan anda hanya untuk tontonan suami dan muhrim anda..NO NEED TO EXPOSED SUMWHERE ELSE..!!!!)

saya pon pompuan juga,
saya tahu apa yg setiap pompuan pikir..
paham paham sendiri je laaa yeee

Shahira said...

comment pon salah.
tak comment pon salah.
berdiam diri?
kita pun turut sama berdosa if tak buat pape mengenainya.
yes saya mengaku saya memang mulut lantang.
tp apa yang saya mempertikaikan sekarang ini BERSANGGUL TINGGI BAGI YANG BERTUDUNG.
BUKANNYA FOKUS KEPADA CARA SAYA COMMENT KE APA?

saya tatau lah cara saya komen tu menusuk kalbu ke?
terlalu pedas ke?
terlalu tajam ke?
or straight to the point?
memang terasa tp that's the fact.
if apa yg kita rasa buat tu btol, tak perlu kot nak terasa dgn cara penulisan/komen saya.

btw, tak perlu kot nak tunjuk2 sanggul tu kat kepala.
baik takyah pakai tudung if nak tunjuk sgt rambut tu panjang.
samalah jugak seperti pakai baju ketat kat payudara seperti nak tunjuk yang dia ada payudara?

ini saya bercakap secara random.
bukan nak menghentam sesiapa.
biasalah benda dlm dunia ni mesti ada argument.
seperti nak menegakkan benang yang basah atau menarik rambut dlm tepuk.

"niat tidak menghalalkan cara"

sekian, wassalam.

Anonymous said...

"btw, tak perlu kot nak tunjuk2 sanggul tu kat kepala.
baik takyah pakai tudung if nak tunjuk sgt rambut tu panjang.
samalah jugak seperti pakai baju ketat kat payudara seperti nak tunjuk yang dia ada payudara?"

uh...tak perlu kot nak tunjuk2 rambut kat bukan muhrim.
baik takyah pakai tudung if nak tunjuk sgt rambut kat bukan muhrim.

tak perlu kot nak tunjuk2 siku n tangan tu.
baik takyah pakai tudung if nak tunjuk sgt tangan n siku tuh.

samalah jugak seperti pakai baju ketat kat payudara, pinggang, kaki seperti nak tunjuk yang dia sorang ada payudara pinggang yg ramping *ramping ke* kaki yg kecik *kecik ke* ?"

random.

jangan terlalu lantang bersuara jika diri kamu pon tak betul. saya sekadar menegur. kadang2 makin lama kita bercakap. makin kita bt dosa je. baik2 kamu dapat pahala menegur, dapat dosa jugak akhirnya.

dah2 la 2. minta maaf menyibuk. "peace no war"

Shahira said...

yeah u r totally right anon.
kita ni makin bercakap makin lantang kan?
ada hati nak tegur org padahal diri sendiri pun tak betul lg.
agak2 nak tunggu saya lengkap berpakaian purdah bagai baru layak kot nak menegur apa yang dirasakan salah secara terang-terangan.

kita hanya mampu menegur apa yang dirasakan salah dan haram di sisi agama Islam sebelum ia merebak dan terus merebak menjadi kebanggaan perempuan bertudung menggayakannya.

random.

peace no war.

mak aih laser betul mulut kau Sha.
eh silap bukan mulut.
tapi tangan yang menaip.

salah tetap salah.
haram tetap haram.

kita ada hak untuk menegur & membaiki.
terima atau tidak itu terpulang.
asal kita jangan membutakan mata, memekakkan telinga dan menulikan diri.

random.

saya sudah puas cermin diri ini.
sedar diri tidak begitu sempurna.

sekian.

Shahira said...

hati saya tidak begitu hitam & busuk untuk mengaibkan orang lain.

cara kita mungkin berbeza.
pendekatan kita mungkin berbeza.

tapi dalam hal ini.
apa yang saya ingin bangkitkan ialah penggayaan tudung yang menampakkan sanggul perempuan.
memang sudah secara terang-terangan haram di sisi Islam.
saya bukan ulama atau orang yang bijak pandai untuk bermain dengan hukum hakam Allah.
tapi Allah sudah bekalkan kita dengan akal yang boleh berfikir panjang.
saya rasa jika tiada hadis yang mengatakan itu haram sekalipun, kita masih boleh berfikir perbuatan menampakkan bentuk rambut kepada yang bukan mahram adalah berdosa sama sekali.
apetah lagi berbangga dengan gaya tersebut.
niat untuk melawa?
seperti yang kawan saya sebut di atas, niat tidak menghalalkan cara.

Anonymous said...

hai...u all sume ni x patot b.suare ttg halal atau haram..n u sha..besh sgt ke??u dengki ke??org mcm u ni la bleh jd perang saudara taw!!..u ni ckp je pndai..tp ape pon x bleh!!

Anonymous said...

sha yg b.suara lantang..n ape2 lah..i ingtkn kt u eh..jgn cabul sgt mulut tu..u jg lah dr u n family u..aku bkn nye nk msok belah sape2..tp ko ni dah melampau..ko ni nai memberi je,tp x pndai menerima..ni la org kate..teknologi yg canggih skrg ni di salah guna pakai..kalo ko rs nk menegur,nk b.dakwah bt cr betul..jgn nk m.aibkn org plak..k..jg mulut,jg dr,jg family..

Aida said...

i smell sumthing fishy here... i wonder why there's to many anonymous (s) yg comment... apa mahal sgt ke nama nak bgtau.. or u guys sebenarnya org yg sama je actually? :)


and to shahira/rina, i'm not going to back up anyone here, but as I browse thru all comments, apa yg I dpt bukanlah msg yg berguna...cuma rasa kelakar and annoying je yg ada.

regards.

Shahira said...

very funny anon.
mmg annoyed pun.
kenapa nak guna anon pun haku tatau.
pls get a life ppl.

Shahira said...

bla bla bla keep on babbling anon.
biasalah manusia ini penuh dgn hasad dengki.
adakah saya dengki akan beliau?
tidak sama sekali.
tidak perlu kot.
tapi saya memang totally annoying.
diulangi sekali lagi.
totally annoying dengan sesiapa yang bercakap guna otak di lutut.
sekian terima kasih.
oh well u didn't know me so pls judge me.
oh tetttt ayat tu cliche.
ikut suka kau nak judge aku cmne.
ayat2 kau tu just sekadar picisan dalam blog ini.
sekian terima kasih.

oh ye comment ni random je.
sape nak terasa tu dipersilakan lah terutamanya pada anon yang pandai bagi komen ntah pape.
lari dari tajuk.

my words maybe harsh but i didn't intend to hurt anyone feelings.
tetapi sedih dengan pemikiran orang melayu kita yang tidak boleh terima kritikan secara terbuka.
takpe Malaysia kan boleh!
Hidup Melayu!