Pages

Sunday, June 10, 2012

the making of bakul hantaran


hye and Assalamualaikum to everyone. while waiting for Germany vs Portugal match at 245 am *yawnnnnnnn* hehe update sedikit lah pasal bakul hantaran untuk majlis akan datang ini in sya Allah :) at first saya pun tatau nak buat tema apa. but then since baju tunang bidan terjun which is my mom bought for me as a gift and also kena paksa rela as baju raya tahun 2012 warna merah-oren *saya pun tak reti nak gambarkan the exact colour actually* MAKA buatlah tema seakan-akan warna baju tunang hihi :P

saya beli barang-barang kat Small Garden cawangan Malay Town. berbekalkan bajet yang ada saya pun round and round. tatau nak beli apa. pastu terfikir aha bakul. so saya pun beli lah bakul besi ini berharga RM16.90 setiap satu. pastu idea datang mencurah-curah dengan tetibanya (-_-)'' saya pun cari lah polisterin yang tatau berapa harga. main sebat je beli dua sebab bajet untuk letak kain pasang akad nikah & sampin kain tenun Pahang dan buah-buahan. oh ye jumlah hantaran belah perempuan cuma tiga aje; kain pasang & sampin, buah-buahan & tart buah with cookies homemade. belah lelaki tak sure berapa. sama ada tiga ataupun empat :) simple je...

okay sambung penceritaan. pastu cari kertas crepe. oh masa ni memang confuse okay nak beli warna apa huiiii nak selamat ambil hitam je sebab bakul warna hitam ekekeke. pastu blur. think think think! and then I am thinking of ribbon! so menuju ke bahagian riben. hmm banyak lak pattern nya aku nak pilih. ambil letak ambil letak. harga pun boleh tahan mahal untuk riben cinonet camtu. rasa tak worth pun ada. tapi saya ni jenis simple je dan tak kisah sangat asal cantik nampak kat mata hihi :)

pastu terpandang bunga plastik diikat sekali dengan riben. nampak simple janji cantik. apa lagi ambil lah dua biji setiap satu harga RM8.90 pastu beli satu riben kecil yang konon-konon nak letak kat atas buah nanti harga RM7.90. actually quite expensive tapi fikir takpelah sekali sekala kan? yes kopak wallet aku since bukan shopping dengan Emak so kenalah bayar sendiri. grand total RM66.00. tu mahal ke murah untuk barang-barang di bawah?

selepas hampir siap balut polisterin kedua tu Abah tanya mana bakul untuk letak buah. saya pun tunjuk lah yang tengah buat ni. dia tanya kenapa tak beli yang rotan? saya cakap mahal dan tidak mentarik hati. pastu dia cakap dia akan beli bakul khas untuk buah :') amboi beria benor Abah ni hihi tak sabar nak dapat menantu pertama dalam famili ke? =p so bakul kedua tu akan jadi tempat letak tart buah dan cookies. muat ke? tsk. harap-harap ada box kecil nak muat 20 biji tart buah tu (--'')

****

 semangat nak buat selepas balik dari masjid hihi

 cantik tak? 
sorry aku bukan manusia kreatif nak menggubah sebegini rupa
huk.

 payah gak nak balut sebab kertas crepe ni agak licin
habis double selofan tape daku kerjakan
=p

 tadaaaa!
hasil final touch
mana satu cantik?

atau yang ini?
rasa kain pasang tu nak gubah sedikit
mujur ternampak contoh gubahan dalam majalah
:)

hihi simple kan? takde sireh junjung. takde fikir nak balas genap ganjil ke apa. saya berjanji dengan Afif yang kitaorang memang takkan ikut adat. janji asal majlis berjalan lancar dengan sempurna kehendak-Nya. dah lama ni counting days. so nak counting days kat sini lah hihi. another five days until our E-Day :)


xoxo



love you!

10 COMMENTS:

♛ Dea Arematt ♛ said...

yg bwah tu,ok.. Neway, congrats,k.. Happy slalu.. ..:P

Anonymous said...

yes, bwh :D

wah same goes to me, xnk ikut adat..my famili pn ckp bila tunang bg 3 dulang je tu pun dh max..hoho..tp lmbt lg la..ckp je tu...

gud luck and congrates :D

-faradila

afifaa. said...

Yang bawah lagi okey.

Tahniah. Happy utk akak :)

Shahira said...

Dea: thanks hun :) rasa macam yang kedua tu mmg cantik kan?

Faradila: nasib baik kali ni kita sependapat dalam bab2 yang melibatkan adat ni. ish kalau nak ikut harga hantaran tu mmg sha takkan kawen laaa.

afifaa: thanks dear :) excited nih hihu.

Anonymous said...

alhamdulillah..tapi kan dah disebut,rahsiakan pertunangan,sebarkan perkahwinan.tiada niat apa-apa,sekadar nasihat dari hamba allah.

Shahira said...

tq for ur advice :)

Liya Laa said...

Dh nk engaged yer ? Congrats. InsyaAllah dimurahkan rezeki lps nie :)

Shahira said...

tq liya :)

Akin Amar said...

wah...bestnya dah nak tunang.
Tahniah kak! Semoga kekal hingga ke akhir hayat..^^

Shahira said...

tq :)