Pages

Sunday, September 18, 2011

phewww!


hye and Assalamualaikum to all... sudah lama kan saya tidak menulis dalam blog. rindu. memang rindu. banyak sangat perkara yang terjadi dalam seminggu dua ini. yang tidak terkata. amazing. amusing. aaa lagi apa eh. annoying pun ada. penat pun ada. menduga hati dan perasaan pun ada. nak update blog pun tak terlayan sebab entah. takde mood nak menulis bagai-bagai sebelum ini. bermacam segala cacamerba perasaan melanda diri. susah tu weh susah.

kali ini saya nak menulis je. writing without any single pictures. kekadang dalam hidup ni kan penat kan nak menjaga hati dan perasaan orang lain. kita boleh je nak jadi selfish bastard. pakai cakap je ikut sedap mulut, right? dulu saya macam tu. outspoken too much sampai ada orang yang tak tertahan. boleh bawak gaduh. tapi sekarang pada umur 25 tahun, sudah matang kot pemikiran. bukan seperti 10 tahun lepas, pakai cakap je apa yang nak asal puas hati. tapi sekarang kena fikir pasal tu, pasal ni, eh betol ke apa yang aku cakap? salah ke? bla bla bla...

saya stress. sebab tu kot nampak kurus daripada biasa. saiz seluar sekarang daripada 8 sudah turun ke angka 6 hahahahaha =p kagum tak? kagum tak? terima kasih kepada puasa 6 selepas 1 Syawal pastu direct link dengan puasa ganti tapi sempat 3 hari jelah huuuuuu. orang lain menternak lemak dengan open house bagai-bagai tapi aku membakar lemak awwww #kagum hmm actually I don't have any idea what to write for now. but I need to write something. at least berpuas hati. sorry lah kalau entry kali ini macam sampah. where do I need to start?

****

mari bercerita pasal hal kerja. saya kekadang jadi give up dan fikir nak berhenti je. nak resign. pastu kerja lah asal boleh kerja. tapi tak boleh. I have to work to get that amount of salary. ada banyak tanggungan dan komitmen. impian dan cita-cita lagi HAHA. so sekarang ini saya hanya mampu BERSABAR. SABAR. indah apa sabar kan? orang cakap hasilnya manis jika sekarang kita rasa pahit je. kalau lah boleh macam ni, I don't want a job, I just want money hahaha =p berangan jelah kau Sha T___________T''

minggu lepas team marketing turun from HQ. memang team marketing akan turun sebulan sekali nak tengok keadaan kedai. maan boleh ubah so ubah. kiranya bos lah kepada cawangan Kuantan ni. kebetulan saya ada appraisal lak. means boleh confirm jawatan ke tak. Alhamdulillah sah jawatan tapi sob sob satu je kurang berpuas hati. basic salary tak naik. patut naik kan? bos cakap sudah naik banyak dahtu masa saya promoted. I think I deserve more and moreeeeeeee! nilah orang cakap bagi betis nak peha. eh of course. saya memang mata $$$ #LOL takpelah ada je benda lain yang naik. elaun makan kalau full shift daripada RM10 naik ke RM30. kalau camni memang aku nak banyak full shift tapi HAHA kebahagiaan diri lagi penting daripada duit. setuju?

itu part best. yang part tak best apabila stress. rata-rata orang ingat kerja retail line ini senang. apa dieorang nampak kerja melipat baju je. tu luaran. dalaman? huh sakit. dugaan orang cakap. takpelah bila lagi kita nak belajar right? dulu selalu terbayang yang saya akan bekerja di dalam bidang ini hihi :D kalau customer yang berani tegur saya semasa tengah jaga fitting room ataupun tolong melipat kat selling floor mesti tanya soalan taknak sambung belajar ke? huhuhu gelak dalam hati jelah. kang aku cakap ada PhD kang tak percaya lak #troll mentaliti orang kita. takleh salahkan juga. mentaliti pemikiran orang dunia ketiga.

okay stress pasal apa? apabila kita dipersalahkan oleh bos padahal bukan salah kita pun. saya tanya direct je macam kes minggu lepas. stok baju yang sampai tak sama dengan order dan di dalam sistem pastu kena blamed gitu je. mana puas hati. dahla panas. bengkek lak. aihhhh. saya sound direct je. ini salah siapa sebenarnya? bos tak jawap. pastu terus jump ke benda lain and keep blaming on me. hmm redha jelah. yang penting saya tak bersalah. benci warehouse. buat kerja macam haram. lantak ah kerja korang teruk macam mana pun tapi at least buat kerja tu proper sket ah. jangan buat alasan kerja banyak pastu banyak buat salah and then PIC yang dipersalahkan.

tu satu hal. nak deal dengan customer perangai macam gampang pun satu hal. hukhuk penggunaan bahasa yang sangat tidak indah di sini tapi geram. dealing with cina kiasu ni memang payah. aku memang benci. bukan bersikap racist tapi ada certain yang okay. sangat okay. tapi kalau dah masuk cina kiasu ni memang rasa nak maki bagi penampar kat situ. belajar hormat orang lain sebelum aku nak hormat kau. tau lah nak guna "customer is always right" tapi tak semestinya betol. nak dijadikan cerita, barang cina ini hilang di dalam kedai. asyik sangat pilih baju. yang hilang baju dibeli kat Padini. baju je KOT? bukannya barang kemas. cakap tak kisah hilang tapi just nak tau siapa yang ambil.

saya pun cakap elok-elok saya memang tatau password CCTV. pastu nak mempersoalkan kenapa takde? pastu masuk lak bab keselamatan bla bla bla. dah anak kau yang main kejar-kejar baling-baling belon tu apehal? tu kira selamat habis lah ek? eii serious geram. pastu cakap cina lak, kutuk-kutuk belakang cakap saya malas nak tengok. huh mujur ada senior cashier tolong translate. okayyyy fine saya pun masuk lah office and see what I can do. padahal takleh buat pape pon. still tak puas hati lagi? pastu nak cari gaduh depan kaunter and customer. macam mana nak respect those people? bajet lu ada duit lu boleh bikin apa saja lah?

jenis tak reti bahasa ni buat lah papepon memang tak reti bahasa. saya cakap kalau tak puas hati, datang jelah esok deal dengan seorang lagi PIC. ingatkan dah okay semua tup-tup bawa pula guard ECM T__________T'' Ya Allah still tak puas hati dan berkeras nak tengok CCTV. mujur okay mujur my staffs tolong settle kan, cakap elok-elok bagi RETI BAHASA SKET. benda yang nak kena settle 2 3 hari mana boleh nak settle on the spot. kang aku cakap bodoh kang teruk sangat. baru berniaga sayur, siap cakap kedai ada CCTV tu pun nak berlagak. kalau lu rasa lu berduit sangat, lu mesti tak kisah punya laaa baju lu hilang...

seriously I am mentally down at that time

and the next day, she is coming with a police into my store. wahh bawa polis. tak takut pun tapi WTF? baju je kot? adoihhhhhhhhhhh. tension dapat customer gini. aku taknak kau shopping sini boleh tak? boleh tak kalau aku banned customer yang menyusahkan hidup? still tak puas hati, she lodged a police report and sarjan tu ambil keterangan cina kiasu tersebut. dan-dan cakap aku "dingin" of course lah weh kalau lu takde manner, macam mana wa mau senyum sama lu? lu ada otak ka takda? ka simpan kat lutut? perghh terbakar jiwa masa tu. serious rasa macam nak tampar pipi dia. hmm saya senyap je tapi memang tak senyum langsung lah. thanks to the sarjan #muka terpaksa hahaha kena layan cina kiasu gila nih. saya terus blah dari situ. geram. pastu punch out terus ke Starbucks and get a drink instead of punching that grumpy lady!

I need a chocolate to cheer and warm me up
Chocolate Cream Chip

saya rasa nak menangis
mentally down
fikir nak resign

but after pekena coklat
I smiled
:)

oh-so-called-dunia
bertabah lah wahai hati
ya?

****

okay enough pasal kerja. hmm lets talk about something serious. marriage? huh. of course not! tentang hati dan perasaan. saya bukannya tak fikir langsung pasal kahwin. teringin je kan? lebih-lebih lagi pada umur 25 tahun. perghhh hampir semua kawan baik sudah bergelar isteri dan suami orang. hihi suka je tengok orang kahwin. suka je ambil gambar orang kahwin... tapi... nak jadi isteri orang ini rasa hmm belum cukup lagi kot ilmu? ilmu memasak pun tak capai taraf sijil lagi wakakaka =p fobia pun ada apabila seseorang itu bercakap pasal kahwin. tunggu jelah kalau sudah jodoh, sampai masa, terima je. itu kan rahsia Allah :')

sudah 2 bulan saya being single. okay je Alhamdulillah. semua ini dugaan dan adalah tu yang terbaik untuk diri ini. malah lebih baik. dahulu pernah je terbayang apalah nak jadi kalau saya putus hubungan pada umur 25 tahun. haaa kan tuhan dah makbulkan T_T'' pas sorang-sorang kawan saya yang sama umur kembali single. susah sebenarnya nak amend heart back tapi kalau struggle, insya Allah boleh. antara nak taknak je. benda macam ni takes time. tipulah kalau sehari selepas putus tu tak rasa pape. saya memula memang tak rasa pape tapi beberapa hari selepas itu, saya baru rasa sakit. the pain. jiwa kacau etc. takes time. seriously takes time.

you have to be happy when you are single
give some time and space to yourself
love yourself first
:)

and there are several confessions. they like me. hmm penat. penat nak hadap. taknak rasa senang sangat dapat pengganti. easy come easy go (--'') so I let myself breathe in first. hari tu dapat cuti dua hari so memang tak keluar langsung dari rumah. duduk je dalam rumah just surfing and doing nothing. kebetulan lak puasa. memang rasa sangat best. first time rasa macam ni. handphone pun tak sentuh except if I get a call from the office. rasa macam tenang je. takyah serabutkan otak fikir pape. rasa macam bermuhasabah diri, kot. sebab senseorang takde sesiapa just me. fikir dan fikir. rasa lega teramat sebab sudah tahu kot apa diri ini nak. sekarang ini berkawan je dengan sesiapa. berkawan. takde melibatkan hati dan perasaan, pls? tapi kalau sudah tersuka tu susah lak huhuhuhu =p

saya susah nak suka orang. means suka sebab orang tu. boleh jadi stranger right? before this, kita sukakan seseorang sebab si dia sukakan kita. itu teori lapuk dan still boleh pakai. macam Katy Perry cakap "I always fall in love, but once I already fall in love means I am really fall in love" hahaha faham tak? saya rasa saya tak perlukan sebab kenapa sukakan si dia. from the first time tengok dah suka. being attracted without knowing who was he. amazing kan? itulah betapa indahnya perasaan suka yang boleh bila-bila masa je bertukar menjadi sayang dan cinta. betapa hebat kuasa ciptaan Ilahi :')

so nak dijadikan cerita, masa tu bulan puasa. pertengahan bulan puasa. Ogos. orang sudah start ramai membanjiri di dalam kedai so of course lah busy. kebetulan masa tu saya otw office belakang. tup-tup terpandang one guy sedang pilih baju kemeja kerja. OMG! terus suka. damn! he is sooo hot kot? tinggi dan gelap sawo matang huuuu. takpun sebab pakai shirt warna ungu. yeah my favourite colour! sukaaaaaaa sangat sukaaaaaaa! sempat gak ah curi-curi pandang masa keluar office. hajat nak tolong si dia cari baju tapi tak jadi sebab ternampak perempuan kat sebelah dia (--'')

pastu semasa di kaunter, si dia sedang beratur. saya saja je panggil hihi nak serve. hati memang berdegup cepat hmm don't know why tapi alahai sukanya kat dia. nak lebih-lebih tanya nama segan T_T'' nak dijadikan cerita si dia tak ambil lagi sehelai baju B1F1. ambil pula warna ungu hahahaha lagi bertambah sukaaaaaa! pastu masa nak scan tu boleh tanya saya ini kawan kepada si tutt tutt ke? damn. si dia kenal saya??? haaaaaaaaaa masa tu memang excited serious excited gila tapi ehem control-control. lagak macam biasa. haha padan muka lupa tanya nama T__________T''

balik je kerja terus sms dan fb chat kawan saya ini. risik punya risik tup-tup yes! dah dapat. alahai mamat ni ke? pernah je dia friend request tapi biasa lah saya mana approve yang tidak kenal even mutual friend wakakakaka =p lagipun masa tu DP si dia dengan gf. alahai sudah berpunya ke? hmm takpelah fikir kalau sudah jodoh tak kemana? aishhhh jangan fikir banyak sangat ya? jodoh pertemuan semua di tangan Allah. susah macam mana pun kalau itu jodoh kita, insya Allah berjumpa balik :)

****

tu je lah kot nak update, for now. I got to go now. esok banyak lagi aktiviti nak buat hehehe cuti wehh cuti. selamat #MONDAYblues lahh ek pada sesiapa yang bekerja hihi. misi utama esok untuk melempengkan diri, mewayangkan diri, mencendolkan diri. semua itu untuk indulge myself. erghhh I deserved more than this. tak sabar nak turun Shah Alam. goodnite :)


xoxo



happy?

2 COMMENTS:

Anonymous said...

sha, that day i ada g ECM. sampai di BO trus teringat u. tapi segan nak jengah. haha. so i pulang dengan kekecewaan. =P

p/s: single ni best kadang2. tenang. tak serabut. heee.

Anonymous said...

alahhh kenapa tak tego T_T
lain kali tego tau :)

SHA :)