Pages

Friday, August 27, 2010

rezeki oh rezeki


print screen from my status at Facebook
saje-saje je nak print screen sekali dengan gambar
bhahahahahahaha!
;p

hai salam Ramadhan yang ke-17. kan? sudah 17 hari kita berpuasa eh betol ke tak ni? hihihi. dah tak lama nak raya yeay!!! kali ini hendak bercerita pasal rezeki. rezeki tu memang Allah yang tentukan tapi kita tak boleh juga sekadar pasrah habis. maksudnya kat situ, kita hanya boleh bertawakal setelah kita berusaha dan berdoa kepada-Nya. baru datang keberkatan dari situ. kalau sekadar nak duduk senang lenang tanpa berusaha lemak ayam lah gitu. ingat rezeki datang bergolek je ke? no way. bak kata kawan saya, Cik Ayin: bukan senang-senang tuhan nak bagi kau rezeki. hehehehe. you got your point here.

saya rasa ada hikmah di sebalik Tragedi 20 Ogos. wah cambest lak menamakan Tragedi 20 Ogos. terasa macam nak buat filem Tragedi Oktober pastu jemput Awie datang nyanyi OST hahahahaha. merepek merepek merepek ;pp saya nampaklah rezeki saya datang satu persatu. Alhamdulillah Allah masih sayangkan saya dan mahukan yang terbaik, maybe. orang selalu berkata Tuhan nak tunjuk sesuatu... Dia temukan saya dengan orang yang salah sebelum berjumpa dengan pemilik tulang rusuk sebenar saya. insya Allah one day. hai prince charming! wakakakaka :D :D :D

****

okay nak start cerita dari mana eh? start dari kerjaya baru saya dululah. semalam baru je beritahu kat Abah yang saya sudah mendapat kerja hekhekhek. Abah ingat saya ligat keluar sekadar bercanda di tepian pantai ke? oh tidak. tidak sama sekali. mestilah mencari pekerjaan yang sesuai untuk diri ini tup-tup rezeki oh rezeki. tapi one thing saya stuck lagi apabila company saya tu minta surat confirmation daripada UTM yang mengatakan saya sudah habis belajar. oh dem. satu hal juga nak tunggu surat dari SPS yang lembut macam siput nak tanak kenalah call ofis fakulti. saya nak start kerja 1 September. signifikan sket. dari segi? entah ;p pastu baru boleh isi borang EPF, confirm kerja bla bla bla zZzzzZZzz...

pagi tadi saya call ofis fakulti untuk minta confirmation letter. setelah di bulldozed oleh Emak. memecah masuk bilik untuk mengemas meja komputer. arghhhh hangin kat situ. agak bengang jugalah sebab aihhhh sabar Sha sabar. untuk mengelakkan kemarahan yang sedang meluap-luap, bangun, keluar dari bilik, capai handphone and then call ofis. cakap bla bla bla itu ini *banyak masalah ekceli* dengan bendahari pergi charge yuran untuk sem ni padahal haku tak register pun! pastu dengan yakinnya saya cakap saya tak konvo tup tup...

"Eh awak konvo lah tahun ni!"

"Aaaaaaa? Biar betol. Tak dapat pun surat?"

"Mesti SPS lambat hantar. Cepat call."

cis. mau je dalam hati ni nak mengucap perkataan binatang yang kita tak boleh sentuh dan makan. arghhhhhh. nak meletup pun ada. tapi hikmahnya? hehehehehe. saya dapat juga konvo hujung bulan September nanti. Alhamdulillah. rezeki rezeki :D tapi yelah benda dah jadi macam ni. of course lah rushing. siot jek. MUJUR tarikh tutup hari Jumaat depan nak pos borang yang perlu diisi dan yuran konvo. tsk. makin nipis wallet haku yang sedia nipis tak tebal-tebal (--'') mujur Cik Ayin ada di sisikuw hekhekhek. beliau tolong check kan dan confirmkan yang saya datang konvo. lebiu! masa ni jugalah website UTM tak boleh masuk. buat hal betol lah! dugaan di bulan Ramadhan buat insan yang bernama Shahira...

so? lets berangan. jom berangan. jubah warna maroon merah gelap gituw. so baju konvo? no beads please. tamau macam mak datin bagai-bagai. nak simple je. terasa mahu memakai pink. heeeee sweet sweet pink sugar pie honey bunch ;) rasa macam dah dapat dah nak pakai baju apa wink wink. tudung pun pink in colour. takpe biar rare sket orang nampak wow Sha pakai pink? huhuhuhu. pastu dah berangan nak upah photographer. biar haku nak camwhoring sensorang. tak kira nak juga. sebab konvo masa degree like hell bapak tak best so nak kali ini in memori. nak rasa ooo konvo ni best rupanya. merasa haku naik ke atas pentas lagi kan? of course lah first day of convocation. hekhekhek. surat konvo sudah ada so? weehuuu sudah boleh hantar surat ini saja untuk sahkan saya sudah habis study :D :D :D

2008
Universiti Kebangsaan Malaysia
gambar rasmi ketika mengambil scroll degree
nampak tonggek sebab ada clutch ye kengkawan
bukan sebab bontotku itu hukhukhuk

****

ini pula another jobs I got. currently ada dua lah heeee. satu start esok. jadi photographer kepada kawanku, Cik AJ untuk outdoor. nak buat poster katanya. orang selalu buat banner kan? dia ini otak fikir lain macam sket. nak yang special punya lain dari yang lain so she figured to do a poster. sort of film poster. wah wah wah bernas idea kau nih. nanti boleh lah haku pakai? ;p berangan nak tangkap kat Teluk Chempedak semasa sunrise kengkonon lah. baru view lawa kan matahari tengah naik. dalam pukul 630pg kena sampai ke destinasi so... nak gerak pukul 6pg ke? heh.

pastu insya Allah dalam bulan November nanti, 12-14 kawan baik ku juga berkahwin. amboi amboi semua kawan kau je yang kahwin? kau? hehehehe lambat lagi kot maybe another 2 or 3 years. fobiaaaaaa sape je yang tak fobia? (-_-)'' beliau telah melantik saya sebagai her OP. upah pun lebat jugalah. tapi saya memang tak larat nak buat sensorang so telah melantik seorang backup untuk reception and outdoor. jauh ni nak kena merantau weh kat Bangi hihihi. masa akad nikah saya boleh je buat sensorang insya Allah. tapi masa ini kan saya sudah bekerja. harap-harap cuti lepaslah kan? takpun saya kerja OT banyak-banyak untuk replace off day 3 hari. heh. macam company tu bapak haku yang punya cit.

gambar-gambar di bawah hasil tagged kengkawan kat Facebook
takdenya dalam simpanan sendiri gambar yang macam ni
T_______T

memang kena pasrah
photographer mempunyai pelbagai aksi
untuk mengambil the best shoot!

lagi mencabar kalau pakai baju kurung wakakakaka
kena behave takboleh terkangkang sana sini
(-_-)''

tergeliat sana tergeliat sini
pasni konfem haku sakit badan
huhuhuhuhu


okay setakat ini saja update
pasni kena struggle nak call hotline convocation
guana haku tak dapat surat ni?

ambil mood raya
pasang lagu feveret all time
Cahaya Aidilfitri oleh Black Dog Bone



xoxo


mixed mode

16 COMMENTS:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

sunglass totap mantap melekat atas kepala gitu. ahaha. photographer stylo gitu.

.ieLah. said...

nanti yang kat bahu sha kaler purple kan..takmo pakai purple dah ke? hehe

good for u sha, banyak betul rahmat dan rezeki sha dapat kan? :)
sila tajamkan skill, mana tau satu hari nak pakai sha jugak as op.haha
;p

Shahira said...

hye oshin!
heeeee photographer pn kene stylo jgak tau :D

Shahira said...

aah tamau la purple.
thinking of pink.
cmbest je pakai pink skg oh tidak tidak :D :D :D

ehem ehem.
kalo nak merancang2 tu libat2kanlah sha skali ek.
dijamin pueh ati.
;p

Lea Cullen said...

sha..asal pelik je ur FB lang ek?? haha..

unik2..

yess2...nnt jumpa la pemilik tulang rusuk u yg sebenar oke..

sbr je..

and congrats sbb da dpt keje..and dpt konvo too!~

proud of ya..*wink

Drunbella Khoo said...

kan dah kata hikmah disebalik kejadian.
see, makin banyak rejeki yang u terima kan selepas apa yang terjadi sebelum neh.
tahniah cik sha.
(^___^)v

Shahira said...

hmm tula i pelik lea.
i tgk num friends kdg2 makin lama makin krg.
sng cite fb ni gila LoL!
thanks honey :D

Shahira said...

hee amin.
bersyukur sgt2 i bella.
excited nih :D

lady mermalade said...

2008 konvo degree..dis yr konvo masters pulak la ea?

LORD ZARA 札拉 said...

tahniah yang!

lagi pembacaan komen laju2 kat FB~

kih3~

Shahira said...

yes dear lady mermalade.
thn ni merasa naik ke pentas untuk scroll master.
:)

Shahira said...

thanks zara!
muah!

f a r a e said...

eh bangi? AJ? apesal mcm sy knal je suma nama nama ni? haha. jubah kita sam! wana pupelll! (oskoflahkan..haih)

Shahira said...

HAHAHAHAHA.
heee mujur kat utm bkn kaler pupel gak ;p

lady mermalade said...

sis bpe umur skg ni?

Shahira said...

24 :D