Pages

Friday, March 5, 2010

TMO of takuyaki


apakah ia takuyaki? heee. sila google atau youtube jika ingin mengetahui lebih lanjut. so what point kau ni Sha nak buat entry ini? aih. hehehehe takuyaki means dalam bahasa pasar melayu jejemput sotong. taku = sotong dan yaki = goreng *kalau tidak silap lah haritu sensei bagitau macam ini* itu pun teringat sebab tanya teppanyaki tu apa? sukiyaki tu apa? yakiyaki tu apa? okayy itu tipu ngahahahahahaha.

cara hendak buat pun ada style. memang ada bekas sendiri dan tepung khas untuk takuyaki. bukan sebarang tepung ye. sebab takuyaki ini lembut. bukan keras macam cekodok pisang nyah. lepas tu dalamnya kita letak sotong kurita. nak lagi best boleh letak cheese. suka hatilah nak letak pape sebab kau chef dan kau juga makan. if nak meraban-raban pun leh tapi lepas tu sakit perut sendiri tanggung (--'') bila sudah masak, tabur dengan hirisan ikan yang macam rupa kulit bawang yang dikupas. pastu letak mayonis dan sos cili Maggi tidak dilupakan huhuhuhu. itu citarasa Malaysia lah. nihonjin tidak letak pun sos cili T______T

so hari itu saya berkesempatan merasa buat takuyaki ini. memang sakit jugalah tangan ini hendak membancuh adunan sebab nak make sure tepung tu memang larut 100% dalam air. huuuuu timbul lak muscle kat lengan ni haa. ekekekekeke. memang fantastik. best juga dapat merasai pengalaman membuat takuyaki ini. ecehh Sha sedang bersiap sedia untuk belajar memasak nampak?

first time makan takuyaki
dibeli semasa di Tokyo dengan harga 300 yen
approx. RM12

takuyaki sedang dibakar guna pekakas khas
macam kayaball dah aku tengok ni haaa

perlu menterbalikkan selepas masak di bawah
last stage

sempat lagi tu tunjuk peace
comel tak saya?
T________T

kusyuk habis dalam mempraktikkan pembuatan takuyaki
pasni dah boleh buka gerai
hu.

muka excited mahu makan
serius menghadap benda ini sampai 30 biji pun tidak sedar

yum yum yum
laparrrrr
padahal sudah mentekedarah habis
ekekekekekeke


oh tidak saya sekarang lapar!
entah kenapa selera saya kurang sedikit di Malaysia.
last makan nasi pada hari Selasa lepas
rindu nasi Jepun!!!



xoxo


laparnyaaaa

6 COMMENTS:

Wanie said...

mcm tako tao?
same ke?

Azra Ain said...

omg, takoyaki is my fav! yummy gila. Okonomiyaki tak makan? Tu pun best!

Shahira said...

Huk.
Lainla wanie.
Aku xtau ape yg ko ckp tako tu.

Shahira said...
This comment has been removed by the author.
Shahira said...

Huk.
Okonomiyaki tu xmkn pn sb ragu2 halal.
Sos yg diguna ade pork.

Azra Ain said...

omg! seriously! tp kt jusco mesia jual kalau ada pork mmg nak kena aa. sobbbss.